Friday, March 28, 2008

ikea-sweden


Cok yakinda 1 haftaligina Turkiye'ye geliyorum. Gelmeden biraz alisveris yapayim dedim. Stockholm de Barkaby de fabrikadan halka dedigimiz tarz buyuk alisveris merkezleri var. Tabi buyuk derken, Istanbuldakiler kadar buyuk olamazlar eminim, nede olsa Stockholm ufak bir yer. Toplam nufusu nerdeyse 1 milyon kadar.

Barkaby deki alisveris merkezlerinin oldugu yere geldiginizde en cok dikkatinizi ceken magaza eminimki IKEA olacaktir. Aslinda Turkiye'ye ikea acilmali mi, acilmamali mi diye bir cok tartisma olmustu ve gercektende bu kadar ucuza nasil mal satabiliyor olmasi nedeniyle bence zor bir rakip olur diger magazalar icin.

Isvecin en cok sevdigim ozelliklerinden biri urunlerindeki tasarimlardir. Burdaki hayat genelde evde gecer, ve evler Turkiye deki gibi buyuk; 3+1, 4+1 falan tarzi evler degildir, genelde ufaktir. O yuzden bu ufak alani en etkili bicimde kullanacak şik ve kullanişli tasarimlar uretmeleri sarttir, ve ben gercektende bunu cok basarili bir sekilde yaptiklarini dusunuyorum. Fotograflardanda gorebileceginiz gibi, ikea nin icerisinde ufak ufak odalar yapmislar ve mutfak, banyo, oturma odasi nasil olur, nasil tasarim yapmak gerekir gibisinden gostermisler insanlara. Ben tasarim uzmani degilim, ama en azindan iyi bir goz zevkim oldugunu dusunuyorum, ve bence gercekten oldukca şık olmus tasarimlari.

Ikea nin yaptigi bir hileden de bahsetmek istiyorum. Mallarini çin de uretip, uzerine buyuk fontlarla "Designed in Sweden" yazan bu magaza bence oldukca zeki bir taktik izlemis. Bir urunu ilk elinize alip incelediginizde direk o buyuk fontlarla yazilmis "Designed in Sweden" yazisini goruyorsunuz. Eger daha dikkatlice bakarsaniz, ancak "Made in China" yazisini gorebilirsiniz.

Pazartesi (31-Mart-2008) aksam Istanbulda olacagim, ve simdiden icimi buyuk bir heyecan basti. Güzel ülkemiz Türkiyeden de bolbol fotograflar cekip bloguma yazacagim. Simdilik hoscakalin...

Sunday, March 23, 2008

23 Mart 2008 - Gokhanin Dogum Gunu


Bu gun oda arkadasim, okul arkadasim, universiteden sinif arkadasim, is arkadasim, ingilterede tarlada calistigim amele arkadasim, Finlandiya da Nokia'ya super bir is yaptigim ortagim, yeni sirketimizin ortagi, dostum, sirdasim canim arkadasim Gokhanin dogum gunu. Aslinda biz dun kutladik bile ama ben bunu olumsuzlestirmek icin birde bloguma yazayim dedim.

Isvec gibi sessiz, sakin, soguk ve donuk bir ulkede sizi en cok eglendirecek seyler dostlarinizdir, ve dostlariniza %100 guvendiginiz zaman iste artik o zaman onlarin ozel gunlerinde deliler gibi eglenmemeniz icin hic bir sebep kalmamistir...

2 sene once Gokhanin dogum gununda Finlandiyadaydik ve ben ona "Goki bence 2 sene sonrada Stockholm de olacaz..." demistim ve iste burdayiz...simdide ona baska birsey demek istiyorum "Goki, iyiki dogdun, autorgetden cok iyi is yapip cok yakin bir zamanda Ispanyadaki yazligimiza gidecegiz :P"

Iyiki dogdun Goki...

Wednesday, March 19, 2008

Stockholm'e Sonunda Kar Yagdı


8 aydir Stockholmdeyim, ve insanlarin surekli "son 30 yilin en sicak kisi", "son 80 yilin en guzel kis gunleri" gibisinden laflar ettiklerine sahit oldum. Aslinda dogru soyluyorlardi, Stockholm bu sene gercektende cok ilik bir kis gecirdi. Kuresel isinma mi dersiniz, sans mi dersiniz bilmem ama ben bir Adanali olarak bu durumdan oldukca memnunum. Yavas yavas gunlerinde uzadigi bu mart ayinin sonlarina dogru boyle aniden bastiran kar aslinda beni sasirtti, ama "dugune gelen oynar,cenazeye giden aglar" gibi bir laf vardi bende onu cevirip "Isvece gelen üşür" yaptim :)

Bu persembe ve cume Isvecde resmi tatil.Paskalya tatili diye bilinen bu surede Isvecliler yumurta boyayacaklar, birbirlerini ziyaret edecekler ve ufak cocuklar seker toplayacaklar. "Påsk lov" yani mutlu paskalyalar, yada "Påsk kärring" diye birbirlerini tebrik edecekler.Ben 31 Mart aksami Istanbulda olacagim, 1 gun Istanbul da kalip ertesi aksam Adanaya gececegim, ve 4 gun Adana, 2 günde Kıbrısta kalip tekrar Istanbul üzerinden Stokcholme dönecegim. Benim icin cok iyi bir tatil olacak, çünkü Isvecde havalar ve hayat oldukca donuk ve monoton. O yuzden Türkiye'ye gelip hayatin heycanini tatmam, arkadaslarim ve akrabalarimla gorusmem benim icin cok iyi olacak

En son haber olarak gecen hafta sonu kuzenim Seçil evlendi. Burdan bir omur boyu mutluluklar diliyorum. Darisi evlenmek isteyenlerin basina.

Tuesday, March 18, 2008

İsveç Otomotiv Endüstrisi


Cok yakin bir zamanda isvec de 1 Turk (Gokhan Dogan) ve 1 Brezilya/Japon ortagimla beraber kendi firmamizi kuracagiz. Yaklasik 1 aydir arastirma yapiyoruz, piyasayi tanimaya calisiyoruz ve insallah cok kisa bir sure sonra web sitemiz hazir olacak (www.autorget.se). Isvec cede auto, otomobil demek; torget ise pazar demek. Yaptigimiz calismalardan sonra auto-torget kelimelerini birlestirip: autorget diye yeni bir kelime urettik ve motto'muzuda "car sweet car" olarak belirledik.

Sizlere isvec otomobil endustrisini anlatan bir slayt paylasmak istedim. Ben buraya gelince aslinda tam bir Saab hayrani oldum, cidden cok kaliteli otomobil yapiyor Isvecliler. Hayran olmamak elde degil :)

Sunday, March 9, 2008

Global Bir Dünyada Yaşıyoruz - Global Network Society

Bu hafta okulda bir odev icin yaptigim videoyu sizlerle paylasmak istiyorum. Konu network society ler global mi yoksa local mi? Yani insanlar, aceba daha cok yerel olarak birbirlerine baglilar yoksa global olarak mi? Anlatamadim heralde ama neyse, vidyoyu izleyince anlarsiniz umarim :))

Bu hafta Network Society dersinde iste bu konuyu tartisacagiz sinif halinde, benim takimim network society ler global'diri savunacak, umarim biz kazaniriz :D

Monday, March 3, 2008

Ülkemizin Güzellikleri

Bakın ülkemizde ne kadar dogal güzelliklerimiz var, bunlarin kıymetini bilelim. Slayti izlerken resmen tüylerim diken diken oldu, bu kadar güzel bir ülkede doğduğum için.

Saturday, March 1, 2008

Türkiyenin Tek Problemi Türban mı?

Isvece geleli yaklasik 6 ay falan oldu. Okul,is, spor falan derken Turkiyeden oldukca uzak kaldim. Aslinda bilerek uzak durmaya calisiyorum cunku o kadar gereksiz, bos, migde bulandirici bir gundemimiz varki haber izleyip, gazete okuyup tekrar tekrar igrenmek istemiyorum.

Ama hayatda ve ulkemizde daha onemli problemler var, ve bir cok insan bunlarin farkinda degil. Bizleri o kadar guzel uyutuyorlarki; hepimiz kendimizin gozunun acik, digerlerinin uyuyor, aptal, gelecegi goremeyen,cahil,bilgisiz oldugunu saniyoruz. Hepimiz yavas yavas birbirimizden nefret ediyoruz. Neden ?

Ne fark eder kurt,turk,laz,azeri? Ne fark eder basi acik-kapali? Insan olmak degil mi hepimizin ortak noktasi? Ayni ulkede, ayni yerde yasamiyor muyuz? Kurutulus savasinda dil,din,etnik koken ayrimi mi yapmistik?

Vidyoyu izleyin ve bakin ulkemizde ne gibi sorunlar var, biraz bunlara onem verin. Sizleri disardan izliyorum ve cok daha iyi gorebiliyorum ne kadar bos ve gereksiz islerle ugrastiginizi. Biraz saygi duyun birbirinize, yardim edin birbirinize, egitime, ekonomiye, bilime, turizme yatirim yapin. Nefret ve kine degil !!!