Sunday, April 20, 2008

Radyo KTH


95.3 (isvec) den bundan sonra her c.tesi 20.00-21.00 arasi "hello everybody" adli programi arkadasim Gokhanla beraber biz yapacagiz. Gecen hafta ilk radyo programimi yaptim. Daha onceden muzik, vidyo mix lemeye ilgim vardi zaten o yuzden oldukca zevk aldim.

Gecen haftanin konusu "how do you spend time in Stockholm" du. Bir sonraki programdan itibaren "mediterranean soul" adli bir programa baslicaz ve Turk, Ispanyol, Yunan, Portekiz, Italyan muzikleriyle dolu bir saatlik bir program yapacagiz. Programi yapan 2 kiside Turk oldugu icin tabiki Turk sanatcilara daha cok agirlik verecegiz, ayni zamandada ulkemiz muzik kulturunu Isvec'lilere sunmus olacagiz.

Umarim hersey yolunda gider. Bundan sonra her c.tesi 20.00-21.00 arasi 95.3 radyo KTH den Dj Alper & Dj Gokhan la "mediterranean soul" programinda gorusmek uzere...

Wednesday, April 16, 2008

Estonya / Tallin


12-14 Nisan 2008 tarihinde Tallindeydim. Benim sanssizligimdan olsa gerek cok kotu bir hava vardi. Bundan 1 hafta oncede Kıbrıs ve Turkiye'deydim ve oralarda da hava cok iyi degildi. En azindan benim bekledigim kadar sicak degildi. Talline Siljaline adli gemi sirketi ile gittim. Biletler gidis-donus 200 SEK (yaklasik 40 YTL) ve artik Estonyada avrupa birligi uyesi oldugu icin eger schengen vizeniz varsa Estanyo icin ayrica vize almaniza gerek yok.

Tallin sehir olarak tarih boyunca savaslar gormus, kimi zamana Rusya kimi zaman Danimarka kimi zaman Isvec kralligi yonetimine girmis. Bu yuzden sehir aslinda cok aci hayat hikayelerinin yasandigi bir tarih sahnesi. Hemen hemen herkesin savaslarla ilgili bir aci hikayesi ve kahramanlik anisa var. Sehirdeki bir cok bina buraya gelen yabancilar tarafindan yaptirilmis ve bir sonra gelen devlet o binalari yikmis, yagmalamis. Eski bir sovyet blogu ulkesi olan Estonya; tarihi, kulturu, havasi ve insanlari ile tam bir canli tarih dersi.

Tallin gemi ile Stockholm den yaklasik 10 saat suruyor ve geminin icinde magazalar, eglence merkezleri, lokantalar, oyun salanları oldugu icin cok eglenceli geciyor. Genelde 4 kisilik oda aliyor ve 3 kafa dengi arkadas bulmak zorunda kaliyorsunuz ama stres atmak ve yeni bir ulke daha gormek icin cok iyi bir sans.

Havasi cok soguk, iklimi oldukca sert ve insanlarida bu havadan olsa gerek oldukca sessiz, soguk ve icine kapali. Ulkenin baskenti olan Tallinde bir cok luks araba gormek cok normal, aslinda o kadarda zengin bir ulke olmayan Estonyada bu kadar zengin nasil olduda boyle luks arabalara kavustu tartisilir.

Sehrin merkezinde (fiyatini tam hatirlamiyorum ama 1 milyon SEK olsa gerek) bulunan public bir tuvalet ve Estonya devlet binanisinin karsisindaki Rus kilisesi sehirdekilerin tavsiye ettikleri yerlerden. Yemekleri cok iyi degil, havalar cok degisken, her an yagmur yagabilir, fiyatlar Isvece oranla cok ucuz Turkiyeye oranla ise nerdeyse ayni diyebilirim.

Ozet olarak eger yolunuz duserse ugrayin, ama ozellikle gorulecek pek birsey yok bence. Iskandinav ulkelerinin gelismisligi yaninda cok sonuk kaliyor Estonya. Eski Rus ekolu bir ulke ve insanlari yardimsever, fakat illada gorulmesi gereken bir yer degil. Ama bildigim kadariyla kaplicalari cok meshur.

Wednesday, April 2, 2008

Istanbuldaydım

1 nisan 2008 gunu gece istanbula geldim. Kuzenim Kürsat beni Ataturk hava alanindan aldi ve is ortagi Mithatin evine gittik. Hava alanindan eve gitmeden once yolda tabiki kebapciya gittik ve ayiptir soylemesi ama baya bir kebab yedim. Zaten isvec de yemek zevki yok, o yuzden Turkiyedeki yemekleri coook ozlemistim benim icin super oldu.


Istanbulda sadece 1 gun kalabildim ve dun gece adanaya geldim. Su anda adanadayim, ve burda da 4 gun kalip, kibrisa 2 gunlugune deniz,gunes tatili yapmaya gececegim.Istanbul cok guzeldi, heryerde laleler, deniz kokusu, insanlar civil civil ve hareket vardi.Tophanede nargile icip, tavla oynadik kuzenimle.


Fotografta gordugunuz kuzenim tavlada ilk macda 5-2, sonrada 5-0 yendi beni.Kendisi bilgisayar muhendisi ve milenyum bilgisayarin sahibidir. İyi bir muhendis oldugu gibi, bir o kadarda iyi tavla oynar (daha dogrusu 2 kere yenilince bu sonuca vardim). Taksim, galata, beşiktaş derken baya bir yuruduk bizim kuzenle. Sahilde cay ictik, yemek yedik ve istanbulu 1 gunde olsa gezme imkanim oldu. Stockholm gibi ufak bir yerden gelince istanbul size cidden cok buyuk gorunuyor. Dikkatimi ceken en onemli seylerden biri insanlar kibardi, yardim severdi ve hayat doluydular. Beni tek uzen sey ise, hala trafik cok buyuk stres ve dert. Insanlar yol vermiyorlar yayalara, kimse trafikte saygili degil.


Ama neyse, zamanla duzelecek umarim. Herseye ragmen vatanimiz bir cennet, kiymetini bilmek, calismak ilerlemek lazim. Türkiyeyi cok seviyorum, sureki bir hayat kosusturmacasi, heyecan, insanlar civil civil, harika bir ortam vardi Istanbulda