Saturday, May 31, 2008

Stockholm Maraton - Stockholm Marathon

Dunyanin en iyi 10 maratonu arasinda gosterilen Stockholm Marathon, bu gun gerceklesti. Maratonun bitis noktasi KTH main kampusune cok cok yakin olan 1912 Olympic Stadium'uydu. Aslinda bir anlamda profesyonel, bir anlamdada eglenceli bir maratona benziyordu. Ben cok yakin arkadasim Necatinin "Yaaa kardesim, surda 10 tane adam yolda kossa, bundan bana ne yaa, yaa ne garip insanlar abi, ben bunlari anlamiyorum valla" demesiyle daha bir merak duydum bu olaya ve "yaa kardesim bir gideyimde bakayim, ne oluyor burda aceba" diyerekten gittim baktim stadyuma.

Insanlar aslinda bir anlamda sporu sevdirmeye calisiyor ve hayatlarinin her yerine bir sekilde spor ve eglenceyi sokuyorlardi. Benim bu olaydan anladigim bu oldu aslinda. Yasli teyzeler, dedeler herkes katilmis maratona, egleniyor, maratonu bitirebilip stada girenler ise kalabaligin alkisini alarak moral buluyordu. Eglenceli bir seye benziyor, yalniz adamlarin maratonu bitirmek icin 3-4 saat civari kostuklarini gorunce biraz korktum ama belli olmaz, bakarsiniz birdahaki sefere bende katilirim

Kista Allevag - Kista Alléväg

Gecen hafta sonu Kista Allevag'dan (Kista Alléväg) tasinan arkadaslarima yardim etmek icin tekrar eski yurtlarin oldugu yere gittim. Aslinda daha oncedende yazdigim gibi, Kista Allevag kalinacak yer degil, cunku metroya 7-8 dk yurume mesefesinde, cok sessiz sakin bir yerde,pek sosyal ortami olmayan, okula 4-5 dk yurume mesafesinde bir yer. Pek fazla insan yok etrafinda. Genelde sirketler, okul, depolar falan var.

Yinede sizler icin bir ornek olsun amaciyla bir kac fotograf koymak istedim. Belki birileri merak ediyordur nasil bir yermis bu Kista Allevag diye. Bu arada "Kista" Isvec cede "şista" diye okunuyor onuda simdiden soyleyim ilk geldiginizde "kista" diye okursaniz taksici biraz zor anlayabilir nereye gitmek istediginizi. Bu arada bende Kista Galleria daki evimden tasindim, gecici olarak Kungshamra diye bir yerde kaliyorum. Bu kaldigim yer KTH nin ana kampusune cok yakin. Metro ile 6-7dk falan, ama metroya binmek icinde bir 5-6 dk yurumek gerekiyor. 2 ay falan burda kalacam sanirim, ama daha sonra baska biryer bulmam gerekecek. Bakalim neresi olacak...

Sunday, May 25, 2008

Hej Världen Virtual Reality Yarismasini Kazandim


KTH de duzenlenen Hej Världen adli "Virtual Reality" konulu panelde duzenlenen yarismada "Virtual Sales Representatives" adli projemle 1. oldum.

Panelde; second life, virtual business opportunities,social media ve 3d graphics ve bunlarin hayatimizdaki yeri gibi bir cok konu tartisildi. Konu uzerinde bilgi seviyesi oldukca yuksek olan insanlardan yeni fikirler duymak, yada second life da cok basarili bir sirketin CEO sundan neler yaptiklarini, nasil bir strateji izlediklerini dinlemek oldukca faydaliydi.

Yarismaya katildigim projemin tanitim yazisinida burdan bulabilirsiniz;

Virtual Sales Representatives
I like traveling and shopping. Every time when I go to a shopping centre, I have to face with a sales representative who is trying to sell as much as possible to me. If you are in another country and trying to buy something, from an eager sales person, without knowing the language then everything is even harder.

Imagine that you are in China, Zimbabwe, Turkey or in Singapore and go in to a shop,
then there is a three dimensional sales representatives, in fact a hologram, who can
speak your own language. Then everything would be so easy and fun. You just select
the language, gender, physical appearance of a sales representatives and he/she will
help you during your shopping experience.

Unlike usual photo, the holographic image can reproduce exactly three-dimensional
copy of the original object. Such image has amazing realness and often looks like the
real object. A hologram can create everything your eyes see - size, shape, texture and relative position. However, if you try to touch a holographic image, all you will find is focused light.

All in all, holographic sales representatives, can be next generation of sales and
marketing. I am sure it will be a win/win/win situation and will add so much value to
the shopping experience wherever you go.


PRESENTATION SLIDES


VIDEO FROM THE EVENT

Wednesday, May 14, 2008

İsveç Diyeti

Gecenlerde internette tesadüfen rastladigim Isvecle ilgili bir zayiflama metodunu sizlerle paylasmak istiyorum. Avrupada oldukca yogun bir ilgi goren bu diyet sekli insanin iki haftada 7 ile 20 kilo arasında verebildiğini gostermis. Dahası diyetin en büyük özelliği metabolizmayı tamamen değiştirdiği için 2 yıl boyunca hiç kilo alınmamasını sağlamasıymis. Ancak unutmayın diyetin en önemli tarafı aşağıdaki kurallara uymak.

Kurallar
1. Ayrıca çay, kahve ve meşrubat içilmemeli.
2. Günde 2 litre su içilmeli.
3. Diyet 13 günden fazla sürdürülmemeli.
4. Diyeti ancak 6. günde kesebilirsiniz.
5. 3 aydan kısa bir sürede diyeti tekrarlamayın.
6. Aynı gün içinde öğle ve akşam yemekleri yer değiştirilebilir.


Tavsiyeler
1. Brokoli bulamazsanız karnıbahar yiyebilirsiniz.
2. Kolesterolü yüksek olanlar yumurtanın akını yiyebilir.
3. Ölçü ve miktar belirtilmeyen yiyecekleri abartmamak koşuluyla istediğiniz kadar yiyebilirsiniz.
4. Diyet ağır gelirse 6. günde kesip 3 ay sonra 6 gün daha uygulamak mümkün.


1. gün
Sabah: 1 fincan kahve, 1 kesme şeker
Öğle: 2 katı yumurta, 1 porsiyon haşlanmış ıspanak, 1 domates
Akşam: 1 biftek(200 gram,) zeytinyağlı ve limonlu yeşil salata

2. gün
Sabah: 1 fincan kahve, 1 kesme şeker
Öğle: 1 dilim salam, 100 gram yoğurt
Akşam: 1 biftek (200 gram), yeşil salata, 1 meyve

3. gün
Sabah: 1 fincan kahve, 1 kesme şeker, 1 dilim kızarmış ekmek
Öğle: Haşlanmış ıspanak, 1 domates, 1 meyve
Akşam: 2 katı yumurta, 1 dilim salam, yeşil salata

4. gün
Sabah: 1 fincan kahve, 1 kesme şeker, 1 dilim kızarmış ekmek
Öğle: 1 katı yumurta, 1 rendelenmiş havuç, 250 gram yağsız beyaz peynir
Akşam: 2 dilim portakalın suyu, 100 gram yoğurt

5. gün
Sabah: 1 büyük rendelenmis havuç (limonlu)
Öğle: Haşlanmış yağsız balık (200 gram, limonlu ve tereyağlı)
Akşam: 1 biftek (200 gram), salata ve brokoli

6. gün
Sabah: 1 fincan kahve, 1 kesme şeker
Öğle: 2 katı yumurta, 1 büyük rendelenmiş havuç
Akşam: Derisi alınmiş tavuk (200 gram), salata

7. gün
Sabah: Şekersiz çay
Öğle: Izgara et (200 gram), taze meyve
Akşam: Hiçbir şey

8. gün
Sabah: 1 fincan kahve, 1 kesme seker
Öğle: 2 katı yumurta, 1 porsiyon haslanmış ıspanak, 1 domates
Akşam: 1 biftek(200 gram), zeytinyaglı ve limonlu yeşil salata

9. gün
Sabah: 1 fincan kahve, 1 kesme şeker
Öğle: 1 dilim salam, 100 gram yoğurt
Akşam: 1 biftek (200 gram), yeşil salata, 1 meyve

10. gün
Sabah: 1 fincan kahve, 1 kesme şeker, 1 dilim kızarmış ekmek
Öğle: Haşlanmış ıspanak, 1 domates, 1 meyve
Akşam: 2 katı yumurta, 1 dilim salam, yeşil salata

11. gün
Sabah: 1 fincan kahve, 1 kesme şeker, 1 dilim kızarmış ekmek
Öğle: 1 katı yumurta, 1 rendelenmiş havuç, 250 gram yağsız beyaz peynir
Aşam: 2 dilim portakalın suyu, 100 gram yoğurt

12. gün
Sabah: 1 büyük rendelenmis havuç (limonlu)
Öğle: Haşlanmış yağsız balık (200 gram, limonlu ve tereyağlı)
Akşam: 1 biftek (200 gram), salata ve brokoli

13. gün
Sabah: 1 fincan kahve, 1 kesme şeker
Öğle: 2 katı yumurta, 1 büyük rendelenmiş havuç
Akşam: Derisi alınmiş tavuk (200 gram), salata

Sunday, May 11, 2008

İsveç Master


Gecen sene Isvece master icin kabul edildigimde, bir bilgisayar mühendisi olarak ilk işim internetten KTH de yada Isvecde diger bir universitede okuyan birilerini bulmak oldu. Ama hicbir zaman gercekten almak istedigim bilgilere ulasamadim ve dedimki; "ben gibince yasadigim herseyi yazacam ve bende sonrakilere yardim edecegim". Umarim yazdiklarim birilerinin isine yariyordur.

Oncelikle kabul edilen arkadaslarimi tebrik ediyorum. Size ilk tavsiyem Isvece gelmeden once iyi bir tatil yapin. Mumkunse deniz, sicak, gunesli bir yere gidin. Turkiyedeki bogucu, yogun, sadece kitap uzerinde kalan egitimden, inatci-gicik hoca tiplerinden bir kurtulun (ben ankarada ozel bir universitede okudum, benim hocalarim cok insancildilar ama genelde bence Turkiyedeki univ. hocalari; sert, inatci, egitimle degil siyasetle ugrasan, adam secen, adam kayiran tipler bence, ama unutun onlari...). Artik Isvecdesiniz, ve burda hocalari cep telefonlarindan arayip soru sorabilir, cafede bulusup cay-kahve icebilir, skype-msn adreslerinden hocayla yazisabilir ve ne isterseniz sorabilir-tartisabilirsiniz. Ayricada hocalara illada adini soylemeden once 1001 turlu sifat soylemek zorunda kalmazsiniz. Hocalar arkadasiniz gibidir, aslinda cok sey bilirler ama sanki derste sizinle beraber ogreniyorlarmis gibi yaparlar, burda genelde probleme dayali egitim vardir. Yani hoca gelip 45-50 dk boyunca konu anlatip, sunlari ezberleyin deyip cekip gitmez. Size verilen grup calismalariyla, sunumlarla, arastirmalarla sorunu kendinizin cozmesi beklenir.

Hadi baslayalim. Ben KTH de okudugum icin daha cok KTH ve Stockholm le ilgili bilgiler verecem bu yazimda. Diger universiteler ve sehirler icinde az cok bildigim seyleri yazacam. Gecen seferki yazim gibi konulari basliklar halinda ele alalim ne dersiniz? :)


KALACAK YER

KTH de eger IT ile ilgili bir bolumde okuyorsaniz buyuk bir ihtimalle Kista kampusunde olacaksiniz. Burdada Kista, Forum binasinda derslerinizi alacaksiniz. Cok buyuk bir alisveris merkezi (kista galleria) ve bir cok IT sirketi var bu cevrede (SonyEricsson, IBM, Microsoft, Sun Microsystems, Vodafone, Nokia, Adobe...). Burdaki ana yurtlar Kista Allevag ve Kista Galleria.

Ben ilk geldigimde Kista Allevag de kaldim ve orasi okuldan 10 dk yurume mesafesinde, insaat alani, prefabrik binalar gibi, sessiz, sakin ve metro duragindan 12 dk yurume mesafesinde bir yer. Eger mumkunse yurt basvurunuzda Kista Gallerida da kalmak istediginizi belirtin. Fiyat olarak ayni, Galleria 100-200 SEK (20-30 YTL) daha fazla ama internet dahil o fiyata, o yuzden ayni fiyat diyebiliriz. Kista Galleria yurtlarinin adresi genelde "Hanstavagen" falan diye baslar, iste ora kista galleria daki, alisveris merkezinin icindeki yurtlardir. Burda kalirsaniz metroya ve okula sadece 1-2 dk yurume mesafesinde olacaksiniz, tertemiz, interneti hazir, cok guzel bir yurtda kalacaksiniz. O yuzden Kistada kalacak arkadaslara onemle soyluyorum Kista Allevag degilde Kista Galleria daki yurtlari tercih edin. Burdan metro ile T-Centralen (sehir merkezi) 15-16 dk suruyor. Pek merkezi bir yer degil Kista. Daha cok IT sirketlerinin ve IT universitesinin oldugu bir tekno kent havasinda.

Main kampus (valhallavagen) de okuyacak arkadaslar icinde tavsiyem lappis yurtlarinda kalmalari. Bizim senemizde KTH nin main kampusundeki yurtlar cok kotuydu ve cok olaylar oldu. Sonunda kapattilar o yurtlari ve lappis deki yurtlara tasidilar ogrencileri. Lappis, Stockholm Universitesi ve KTH nin ortasinda kalan bir yer. Cok eglenceli, surekli ogrenci partilerinin yapildigi, her carsamba "Allhuset" ve her persemce "Cafe Bojan" da partilerin oldugu bir mekan. Ayrica metro ile T-Centralen (sehir merkezi) arasi yaklasik 8-10 dk suruyor. Oldukca merkezi bir yer diyebiliriz, hemde eglenceli.

Diger sehirlere gidecek arkadaslarada tavsiyem yurt basvurularinizi erkenden yapin. Isvec de yurt bulmak cok buyuk bi sorun. www.sssb.se sitesinde uye olun, burda ne kadar cok sirada beklerseniz o kadar krediniz birikiyor ve ev-yurt bulma sansiniz o kadar artiyor.

MASRAFLAR
Bir onceki yazimda da bahsettigim gibi ben size kendimden yola cikarak, az cok ortalama bir fiyat soylicem. Ama eger bir sey olursa malin garantisi benim (hahahaha, sanki size bir sey satacak gibi yazmisimda ilk cumleyi, okurkan guldum sonradan kendi kendime :D:D)

Arkadaslar, Isvec de 2 kisilik bir yurt odasinin yaklasik fiyati 2000-2500 SEK dir adam basi(400-500 YTL), tabi bu fiyat yurdun yerine, elektirik-su-internet dahil mi degil mi falan gibi etkenlere gore degisir. Ama yaklasik olarak Stockholm de ve tahminimce diger buyuk sehirlerde de fiyatlar az cok boyledir.

Yemek icin, genelde ben Arap ve Türk maretlerini tercih ediyorum, hem helal-haram ayrimi yaparken cok kolay oluyur (helal oldugu gayet acik :D) hemde Isvecli buyuk marketlere gore fiyatlari daha uygun oluyor. Benim yemek icin ortalama tahminim 1000-1500 SEK (200-300 YTL). Bu fayata sigar, alkol bol icinler bir o kadar daha eklesinler, burda alkol ve sigara en pahali seylerdir, ona gore ;)

Eglence, disari cikmak, gezmek tozmak icinde en az bir 500-600 SEK ayirin.

Bunlar en temel ihtiyaclariniz, tabi her zaman beklenmedik, umulmadik masraflar ciktigi icin, siz birde her ay 1000 SEK (200 YTL) ekleyin aylik masraflariniza. Boylece benim tahminim, en az bi 5000-6000 SEK falan masrafiniz olur. Tabi tekrar soyluyorum, bu sehrinize, kisisel masraflariniza, gezmenize tozmaniza gore degisir.3500-4000 SEK le gecinen ogrencilerde yok degil.

HAYAT-ISVECLILER-ISVEC-AVRUPADA OKUMAK
Yazimin basinda da bahsettigim gibi Isvec de okumak Turkiyede okumakdan cok daha rahat, stressiz ve daha cok probleme dayali egitimin oldugu bir ortam. Bu ne demektir; daha cok bireysel calisma, arastirma ve grup calismasina tesvik. Isvec, tum dunya tarafindan egitim seviyesi,kalitesi ovguyle bahsedilen bir ulkedir. Burda ogrenci cok serbesttir, daha cok kisinin kendi istegine birakilir ogrenme sekli ve hizi.

Isvec iklimi, kisin genelde bunaltici, soguk-karli-karanlik bir yerdir. Simdi boyle yazdim diye korkmayin. Nasil oluyor bilmiyorum ama insan alisiyor iste. Kislari daha cok bina icinde, evde-okulda-metroda-alisveris merkezinde-cafede-spor salonunda gecer. Insanlar daha sessiz, soguk, cekingen olurlar. Baharin gelemesiyle beraber daha neseli, hareketli, insancil olmaya baslarlar. Bide benden size bir tavsiye daha, Isvec de insanlar spor yapmayi cok severler. Havalar genelde soguk kapali oldugu icin, vakitlerini spor salonlarinda gecirirler. Bence sizde spor yapmaya baslayin, sporu sevin ve burda mumkunse bir spor salonuna yazilin ve duzenli bir sekilde spor yapin.

Burda insan haklarinin en cok gelistigi ve oneme sahip oldugu bir toplumda yasayacaksiniz, o yuzden insanlara karsi daha anlayisli, elestirel degilde- yapici,dostca,durust davranmaniz benim kisisel tavsiyemdir. Siz cekingen olmayin, dost edinin, konusun, sorun ogrenin, siz konusmazsaniz Isvec liler hic konusmaz :), haa bu arada Isvece geliyorsunuz diye sadece Isvec lilerle muhatab olacaksiniz sanmayin. Burda universitelerde Isvecliler kadarda yabancilar var. Benim sinifim yaklasik 20 kisi, ve hic Isveli yok aralarinda. Turk, Yunan, Kolombiyali, Ukraynali, Çinli, Viyetnamli, Ugandali, Malezyali ve Afrika,Guney Amerika kokenli insanlar var. Yabancilar daha cok birbirlerine arkadas canlisi davranirlar. Isvec liler pek yabancilari sevmezler, alismak biraz zaman alir ama oyledir, degistiremezsiniz.

Tabi sizler sayesinde, Turkiyenin imaji Isvec de duzeldikce, insanlarda bize daha sicak, daha samimi davranacaklardir diye tahmin ediyorum. Su anda burdaki "Türk" imaji pekde iyi degil, ama daha akli basinda, egitimli insalar geldikce burdaki imajimiz duzelecektir diye umut ediyorum.

OKURKEN CALISMA IMKANI
Eger Stockholm veya diger buyuk sehirlere(Göteborg, Malmö falan) geliyorsaniz ve eger IT tabanli bir egitim aldiysaniz, helede programlama (java, .net) biliyorsaniz burda is bulmak hic zor olmayacaktir sizin icin. Size tavsiye ettigim kariyer siteleri; Perido , academicwork , arbetsformedlingen , ericsson ve bunun gibi bir kac tane daha sitedir. Isvec de bir cok isi internet uzerinden yapacaksiniz buna simdiden alismak lazim. Burda bir is halletmek icin, gidipde memurlar konusmak-adami aramak falan pek yoktur, daha cok mail-skype-internet araciligi ile islerinizi halledeceksiniz.

Eger IT tabanli degilseniz ve yinede illaki calismam lazim diyorsaniz o zaman isiniz biraz zor. Isvecce bilmeden calismak cok zor olacaktir sizin icin. Belki kebabcilarda falan is bulabilirsiniz. Bence, burda Türk olmanin en buyuk faydalarindan biri bu; kebapcilarin buyuk bir kismi Türk ve ogrencilere yardim etmeyi cok seviyorlar. Size tavsiyem onlarla konusun, hal-hatir sorun ve arkadas olmaya calisin. Sakin kimseyi hor gormeyin burda, insanin isi ne olursa olsun, o yinede bir bireydir ve degerlidir. Ayrica kebabci dediginiz insanlari sokaklarda son model Jeep lerler, BMW, Mercedes, Porche larla gorurseniz sasirmayin, oldukca normal. Bu ulkede calisan herkes hak ettigini fazlasiyla kazaniyor ve cok rahat istedigi herseyi alabiliyor.

Onun disinda size tavsiyem Isvecce ogrenin en kisa zamanda. En azindan gunluk hayatda kullanilan seyleri bilseniz yeterli olacaktir. Isvecce icin SFI diye bir sey var burda, gocmenlere verilen kurslar. Eger Isvec ID niz (personnummer; dogum tarihiniz ve sonrada 4 numara. Yani az cok soyle birsey, eger 1985 de 7. ayin 22sinde dogduysaniz soyle bir Isvec personnr niz olacak: 852207-xxxx) varsa SFI ye yazilabilirsiniz. Bence cok iyi bir yer degil, daha cok gocmenler icin bir kurs. Yani master seviyesinde biri icin cok basit, yavas, dusuk seviyede bir yer. O yuzden eger mumkunse kendi okulunuzdan dersler almaya calisin.

STOCKHOLM
Stockholmde yasam cok zevklidir. Sehir merkezi cok eglenceli, hareketli ve oldukca luks bir yerdir. Ama herseyden once burda kullanacaginiz en onemli web sitelerini size vermek istiyorum:
Sehir icinde metro-otobus saatlerine bakmak icin gereken site: SL
Gideceginiz adresin yerini gosteren, hem foto hemde uydudan cekilmis goruntulerin oldugu site: Hitta
Ikinci el esya alma-satma sitesi: Blocket


Bu siteler benim Stockholmde kullandigim en cok 3 site. Blocket den cok ucuza esyalar bulabilirsiniz. Bu arada ilk geldiginizde hepiniz yatak, carsaf, tabak, tencere falan filan alacaksiniz. Bence en iyi secim Ikea, hem ucuz, hem kaliteli. O yuzden hic tereddut etmeden Ikea ya gidin, ve o tur butun alisversinizi ordan yapin.

KTH
KTH Isvec deki muhendislerin 1/3 unun mezun oldugu okuldur. Oldukca meshurdur, buyuktur. Bu gun KTH nin organize ettigi karnavalen vardi. 3 senede bir yapilan bu senlik, KTH ogrencilerinin yaptigi ilginc arabalar, kiyafetler ve sinirsiz muzik-dans esliginde tum sehri gezdi. KTH main kampusden yola cikan karnaval konvoyu tum sehri dolasip tekrar KTH ye geldi. Yol kenarinda dizilen insanlar buyuk bir ilgiyle izliyor, ve ogrencileri alkislayip, onlarla dans edip, karnavala destek oluyorlardi. Butun sehir dans edip, egleniyordu ve oldukca renkli goruntuler ortaya cikti.


Aslinda az cok size soyliceklerim bunlar, ama eger aklima yeni konular gelirse buraya yazmaya devam edecegim.Hepinizi tekrar tebrik eder, mutlu bir sekilde Isvec deki egitminizi bitirmenizi temenni ederim.

Wednesday, May 7, 2008

Jönköping

Gecen hafta Jönköping deydim, sehir Isvecin 9. en buyuk sehri. Nufusu yaklasik 84,500 falan. Sehrin en cok sevdigim ozelligi yerlesim yerleri dag yamacinda ve sehrin ortasi gol. Boylece hilal seklinde bir sehir, yerlesim yerleri dagin tepelerinde ve ortasinda deniz. Cok guzel bir manzarasi vardi sehrin.

Benim sanssizligimdan olsa gerek hava yine cok kotuydu, kapali yagmurlu bir hava vardi. Yanilmiyorsam 3 Mayisda sehirde bir festival olacakti. Bana sorarsaniz Isvec de sadece Stockholm de yasanilir. Is bulma, okul, daha buyuk bir yer oldugu icin tabi ben boyle diyorum ama koyde yasamayi seviyorsaniz tabiki ufak yerlerde cok sempatik, yemyesil, goller falan, onlarinda ayri bir tadi vardir eminim.

Stockholm

Bu gun gunlerden carsamba, Stockholm'un dengesiz gunlerinden biri. Sabah sicak, aksam kapali yagmurlu. Ama yinede gunler guzel geciyor. Bu aralar okul bitmek uzere, ve yaz icin KTH nin Isvec ce kurslarini almaya karar verdim. Eger tabi dersler icin yer bulabilirsem. Aslinda bir ara yaz isi baktim. Firmalarin cogu teknik eleman ariyorlar aslinda.

Eger Java, .NET falan isleri ararsaniz binlerce is bulabilirsiniz Stockholmde. Ama ben daha cok ICT business, entrepreneurship tarzi isler yapmak istedigim icin sadece 2-3 aylik full time is bulmak cok zor oluyor. O yuzden tam olarak daha karar vermis degilim yazin ne yapacagima. Bu arada gecen is gorusmesine giden bir arkadasima interview yaptigi adam gecen sene sirketlerin %80i isvec ce istiyordu ama bu sene nerdeyse %60i ancak isvec ce konusan adam istiyorlar demis.

Ben geleli nerdeyse 1 sene olacak, ilk senem bitmek uzere KTH de ve gercekten cok iyi bir okul oldugunu artik iyice onayliyorum. Isvec de olmakda ayrica cok guzel, havasi kisin cok cok cok kotu ama gulu seven dikenine katlanir derler. Yaz geliyor artik ve heryer yemyesil, insanlar daha enerjik, konuskan olmaya basladi. Seneye Isvece geleceklere simdiden Turkiye de yazin iyi bir tatil yapmalarini tavsiye ediyorum.