Sunday, April 19, 2009

İsveç Barnens Dag

Bu gun Stockholmde yasayan tum Turkler sehir merkezinde 23 Nisan kutlamalari icin bir araya geldiler. Sadece Turkler degil, Isvecliler, Afrikalilar, Araplar ve bir cok diger milletde bu egleceye ortak oldu. Yurt disinda oldugumuz icin 23 Nisanlari ondan bir onceki pazar gunu kutluyuruz ve ben ilk defa bu sene katildim Stockholmdeki kutlamalara. Havaninda oldukca guzel olmasi nedeniyle insanlar daha bir neseliydiler. Turk mutfagindan, muziginden ve dansindan orneklerin sunuldugu yaklasik 6 saatlik program sayesinde bence cok eglenceli ve guzel bir gun gecirdi insanlar.

Bu gunki kutlamadan aklimda kalan en onemli basliklar saz calip turku soyleyen isvecli bir adam, karadenizin meshur dansi kolbastı oynayan 3 kucuk kızımız, Hadisenin telefonla baglanip dumtektek adli parcasini soylemesi (ki normalde kendisi gelecekti ama son anda iptal etmis), folklor gosterileri ve geleneksel Turk eglenceleriydi. Bence oldukca basarili bir organizasyondu ve insanlar cok eglendiler. Bunlarin disinda sahneye cikan amator hip-hop gruplarida bence oldukca basariliydilar.

Lafi cok daha fazla uzatmadan sizleri fotograflar ve vidyolarla basbasa birakayim ve bu vesileylede butun dunya cocuklarinin 23 Nisanlarini tekrar kutlayayim.














Wednesday, April 15, 2009

Isvecliler ve Kitap Okuma Alışkanlığı

Geçenlerde işden eve dönerken otobuste 80-90 yasinda bir ninenin kitap okumasina artik dayanamayip, gizlice bir fotograf cektim. Bloguma illaki yazacam demistim, ve iste yaziyorum. Bu Isveclilerin kitap okuma aliskanligi beni benden aliyor, adamlari tebrik ediyorum tek kelimeyle. O kadar cok okuyorlarki inanilmaz bence. Bu yonleri cok hosuma gidiyor. Sabah metroda aksam otobusde elinde degisik degisik dillerde kitaplar, gazeteler insanlar okumakdan zevk aliyorlar. Bence gunumuzun en buyuk sıkıntılarindan biriside okumak yerine izlemeyi, dinlemeyi tercih eden insanlar. Ben kendimi cok okuyan birisi olarak gorurdum ama malesef buraya gelince anladim, bu adamlar cok okuyorlar ve ben yanlarinda cok az okuyan birisi olarak kaliyorum. Size tavsiyem okuyun arkadaslar...

Friday, April 10, 2009

Turkiyede Lise - Isvecde Universite

Bir cok arkadasimiz Türkiyeden lise diplomasi ile Isvecde bir üniversiteye basvurma hakkinda bilgi soruyorlardi. Bu sorulara cok guzel ve basarili bir ornek olan Zuhal arkadasimizin basindan gecenleri sizlerle paylasmak ve ilerde olabilecek sorunlarla ilgili simdiden sizleri uyarmak istedik. Yazisi icin Zuhal arkadasimiza tekrar tesekkur ediyoruz.

Turkiyedeki Lise Diplomanizla Isvecde Universite Eğitimi Almak

2004 yilinda Gaziantep’te Anadolu lisesinden mezun oldum ve üniversite egitimi icin Isvece geldim. Bir cok kurum benim burada tekrardan liseye gitmemi söylediler. Ama bazi arastirmalarim sonucunda buna gerek olmadigini gördüm. VHS (verket för högskoleservice) , yüksek ögretim kurulu Türkiyeden aldigim lise diplomama denklik verdi. Bu denkligi alabilmek icin bazi islemlerin yapilmasi gerek.

Bu islemleri söyle siralayabilirim;
1- Lise diplomasini ve lisede alinan yil sonu karnelerinin isvecceye veya ingilizceye yeminli tercüman tarafindan cevrilmesi ve VHS’e gönderilmesi.
2- Denklik süreci biraz uzun sürebiliyor. Benim icin yaklasik 7-8 ay sürdü. Isvecce haricinde bütün derslerin denkligini alabildim.
3- Isvecte üniversiteye egitimi alabilmek icin isvecce dersinden not istiyorlar. Ben ise bunu komvuxtan (yetiskinler icin lise) tamamladim. Yanliz bazi bölümlerde liseden isvecce dersini zorunlu kilmiyorlar.

Suan Isvecte üniversite egitimi almak ücretsiz. Her üniversitenin ,fakültenin ve bölümün farkli giris kurallari bulunmakta. O yüzden gitmek istediginiz üniversitenin fakültesiyle ile iletisime gecerseniz sizlere en dogru bilgiyi verebilirler.

Eger burada herhangi bir üniversiteye girerseniz, ögrenci vizesi alabiliyorsunuz.
Asagida sizin icin yararli olabilecek bazi web sayfalarini bulabilirsiniz. Eger sormak istediginiz bir sey olursa bana ebru.elcim@hotmail.com adresinden ulasabilirsiniz.

Basarilar,
Zuhal Ebru

Isvec yüksek ögretim kurulu
Stokholm Eğitim Müşavirliği

Sunday, April 5, 2009

Gunes ve Stockholm

Dun ve bir onceki gun, yani 3-4 Nisan tarihlerinde, Stockholme artik yaz geldi diyebiliriz. Hava o kadar sicak ve guzeldiki insalar kendilerini direk sokaklara attilar. 5-6 aydir kapali, soguk karli havanin ardindan yazin gelmesiyle beraber insanlara nese ve enerji geldi. Sonunda beklenen yaz geldi, artik Stockholm cok daha guzel ve eglenceli bir yer olacak bence...







Friday, April 3, 2009

Linköping Universitesi

Linköping Universitesi (Linköping Universitet) yaklasik 25 bin ogrencisi, ve guzel bir kampusu olan, oldukca eglenceli bir universitedir. Heryil binlece degisim ogrencisinin gelip gittigi, oldukca eglenceli ve sosyal faaliyet bakimindan cok hareketli bir okuldur. Stockholme cok yakin bir yerde olan Linköping trenle Stockholmden 1,5 saatlik bir mesafededir. Uluslar arasi arenada cok taninmis bir okul olmasada, Isvecde seviyesi yuksek bir okuldur.