Friday, October 30, 2009

Mezuniyet Sonrasi Askerlik Tecili


Gökhan arkadasimizin mezuniyet sonrasi Isvecde yasayan arkadaslar icin askerlik tecil islemleri hakkindaki yazisi eminim cok kisinin isine yarayacaktir.  Paylasimindan dolayida kendisine tesekkur ediyorum, bu arada ayni islemleri bir an once bende yaptirsam cok iyi olacak.

Çalışmaya Başlayanlar İçin Askerlik İşlemleri
Öğrenciliğiniz bitti, diplomanızı alıp bir güzel çerçevelettirtiniz. Mülakat ardından mülakata girip, güler yüz gösterdiniz, kendinizden emin laflar ettiniz, konuşurken karşınızdakinin gözüne baktınız ve bir işe girdiniz. Ancaak askerlikten kaçabileceğinizi sanıyorsanız yanıldınız..

Evet arkadaşlar şaka bir yana, bu yazımda öğrenciliğini bitirip, işe başlayan bayların, işçi statüsüne geçip vatan borçlarını erteyebilmeleri için gereken belgeleri ve işlemleri anlatacağım. Öncelikle, ayrıntılı bilgi ve dilekçe için 08/6672960 telefon numarasından “Turkiska Konsulatet”a (Türk Konsolosluğu) ulaşabilirsiniz. Saat 13.30-15.30 arasında hizmet veriyorlar ve gerekli dilekçeyi adresinize postalıyorlar. Bu dilekçe üzerinde gereken belger listelenmiş durumda şöyle ki;

1. Oturma ve çalışma müsaadesine haiz olan Türk pasaportu
2. Nüfus cüzdanı
3. Yeni tarihli İsveççe Nüfus Kayıt Örneği (Personbevis). Bunu http://www.skatteverket.se adresinden Folkbokföring>Beställa Personbevis menüsünden girerek yapabilirsiniz. Eğer e-legitimation açtırdıysanız, kendiniz print edebilirsiniz ya da adresinize yollatırabilirsiniz.
4. İşyeri Belgesi Ben şirketten Work Certificate adı altında, kimliğimi, işe başlama tarihimi, görevimi, maaşımı belirten bir belge aldım ve kabul ettiler.
5. Maaş bordrosu ve vergi ödediğinizi gösteren belge. Lönespecifikation ve Slutlig Skattesedel. Birinci belgeyi şirketinizden alabilir, ikincisini ise yine skatteverket’ten temin edebilirsiniz.)
6. 4 adet yeni çekilmiş fotoğraf
7. 100:-SEK işlem bedeli (Nakit kabul ediliyor)

Bütün belgeleri hazırladıktan sonra size gönderilen dilekçeyi doldurup, konsolosluğa tebellüğ (yeni bir kelime öğrendim) ettiğinizde işlemlerinizi halledip, adresinize gerekli belgeyi postalıyorlar. Tabii bütün bunlar yapmadan önce Eğitim Müşavirliği’nden öğrencilikle ilişiğinizi kesmeyi unutmayınız! Gerçi belli bir süre transcript yollamazsanız zaten onlar ilişiğinizi kesiyorlar.

Askerlik yükümlülüğü ile ilgili işlemler her iki yılda bir yenilenmek kaydıyla en son 38 yaş bitimine kadar ertelenebiliyor. Türkiye’ye giriş çıkışlarınızda, (olur ya) bir problemle karşılaşmak istemiyorsanız işe girer girmez yapacağınız ilk işlerden biri askerlik işlemleri olmalı diyor, herkese iş bulamayanlara iş, öğrenciliği bitiremeyenlere acil mezuniyetler diliyorum.

Sevgiler,
Gökhan DOĞAN
http://www.gokhandogan.com/

Sunday, October 4, 2009

KTH

Isvecde okuyan Türk arkadaslarimizdan burdaki tecrubelerini bizimle paylasmalarini rica etmistim.Bunun uzerine bana yasadiklarini anlatan bir yazida Melis Durucan arkadasimizdan geldi. Kendisine cok tesekkur ediyoruz ve yazinisi sizlerle paylasiyoruz. Eger sizlerde Isvecde egitim, yasam, geyik muhabbet konularinda yazilarinizi bana yollarsaniz seve seve paylasiriz diger arkadaslarlada. Melisin yazisiyla basbasa birakayim sizi, daha fazla uzatmadan;

Selam arkadaslar! Ben Melis Durucan 21 yasinda ve Izmit dogumluyum Stockholmde yasiyorum. Sizlere biraz kendim basimdan gecenler ve KTH hakkinda bilgiler verecegim. Benim hakkimda : 1 yasindayken ailemle birlikte Turkiyeden Isvece tasindik. O zamandan beri ailemle birlikte isvecte yasiyorum, 2007 yilina kadar Isvecin biraz kuzeyinde yasiyorduk, Norvec sinrina yakin. 2007 yaz aylarinda Stockholme tasindik ailecek, is ve egitim sebebiyle, ve yaklasik 2 yil boyunca KTH ya baslayana kadar 3 farkli yerde calisip is tecrubeler edindim. Telemarketing-Devicom diye bir sirkette pazarlama bölumundeydim. Tercumanlik burosu; översättning AB tercuman olarak calistim. Ve Strateg Fastighetskonsult: Emlakci officinde emlak danismani olarak calistim. Son olarak en buyuk hedefime ilk adimimi attip KTH ya basladim 2008 yilinda, yaklasik 1 dönem södertälje KTH da okudum, daha sonra bölum degisikliligi yaptim ve su an kista KTH da information and communications technologies bölumunde okuyorum. Gayet guzel ve bir o kadarda yorucu geciyor, ama bölumumu seviyorum.


KTH hakkinda bilgi: Kraliyet teknik universitesi (Ingilizce: Royal Institute of Technology, Isvecce: Kungliga Tekniska Högskolan) Isvec´in en buyuk ve en eski teknik universitesidir. KTH'nin aslını 1827 yılında kurulmus olan teknologiska institutet olusturmakta. Baslangicta daha çok mekanik ve kimya uzerinde el sanatına yönelik egitim verilmistir, simdi ise 23 ayrı muhendislik dalında egitim vermektedir. 1877 yılında ismi kungliga tekniska högskolana degistirilmistir

Kth Campus Valhallavägen: kth´nun en buyuk Campusu Stockhomun merkezinde. Kth Campus Kista: Stockholm merkezden yaklasik 30 dakika uzaklikta. (Master programlari hakkinda daha fazla bilgi edinmek icin: http://www.kth.se/ict/utbildning/1.7912?l=en_UK )



Kth Campus Haninge: Stockholm merkezden yaklasik 32 dakika uzaklikta.



Kth Campus Flemingsberg: Stockholm merkezden yaklasik 20 dakika uzaklikta.


Kth Campus Telge: (Södertälje) Stockholm merkezden yaklasik 43 dakika uzaklikta.




Ilk KTH Södertäljede egitimime basladigim icin size biraz södertälje hakkinda bahsedecegim Södertälje isvecin dogu kusaginda bulunan bir kenttir. Sehir, baskent Stockholmun de bulundugu Stockholm ilinin guneybatisinda kurulu bir kenttir. Kent nufusu 60.000 den fazla olup nufusunun 35% i kadari Suriyeli göcmenlerden ibarettr, kent bu baglamda Avrupada en cok Suriyeli barindran kenttir. Sporda önde bir kenttir, mesela kentin göcmenler tarafindan kuruluan Assyriska FF ve Syrianska FC adinda kendine özgu ilk iki futbol takimi bulunmaktadir.Isvecin önemli sanayi araclari markalarindan olan Scanianin da merkezi bu kenttedir, ayrica eczacilik markasi Astra Zenecanin da Södertäljede bir subesi mevcuttur.


KTH Kista hakkinda bilgi: Kth aslinda Kistanin cok iyi yerinde yer almaktadir, IT dunyanin önde gelen sirketleri burada, Ericsson, IBM, Sun Microsystem, Tele2, TietoEnator, Nokia ve daha bir cok sirketler yer almaktadir. Kth ögrencileri/mezunlari icin firsatlar cok, baglanti kurma sansi cok yuksek yani isbirligi icin sunulan firsatlar cok acikcasi. Ericsson, Kista Kista Science Tower Az olsa da umuyorumki bu paylastigim bilgiler herkese olmasa da bazilariniza faydali olmustur.Kth hakkinda ögrenmek istediginiz yada Isvecteki yasamla ilgili merak ettiginiz herhangi birsey olursa mutlaka bana yazabilirsiniz: melisdurucan@gmail.com

Saygilarimla/ Melis Durucan