Sizlerle Turkiyede universiten sinif arkadasim ve su anda Blekinge de master yapan Daghanin bir yazisini paylasmak istiyorum. Kendisine cok tesekkur ediyorum bu faydalı bilgileri bizlerle paylastigi icin.
Oncelikle kendimi kisaca tanitmak istiyorum. Ben Daghan Demirci. Cankaya Universitesi Bilgisayar Muhendisligini 2007 yilinda bitirdim. Kucuklugumden beri hayal ettigim oyun sektorunde calismak, hayatimin son yillarinda sevgi, tutku ve saplanti seklinde buyudu. Bir sure ugrasip, Turkiye de birsey yapamiyacagimi anlayinca, yurt disi imkanlarini dusunmeye basladim ve bana her acidan uygun olan Isvec uzerine calismalar yaptim. Toefl i halledip, diger gerekli belgeleri hazirlarken, bana uygun bolumleri ve universiteleri incelemeye basladim. Studera.nu sitesinden yapilan merkezi basvuru sistemi isimi cok kolaylastirdi. Arastirmalarim sonucu en ilgimi ceken bolum “Game Artificial Intelligence” di. Universite ise BTH ( Blekinge Tekniska Hogskola ) di. Gozum donmustu bir kere, okulu ve sehri yeterince incelemeden ilk tercihim olarak bu bolumu yazdim. Kabul aldim ve Hacettepe Universitesi Bilgisayar Muhendisliginden bir arkadasimla beraber 3 aydir buradayim.
Sagolsun Alper Isvec, KTH ve Stockholm hakkinda butun bilgileri bizle paylasmis ve paylasiyor. Ben ise Isvecle ilgili onun deginmedigini dusundugum seyleri, en azindan farkli bir bakis acisiyla sizlerle paylasmak istiyorum. Bunun disinda Isvecin farkli bir bolgesinde, ufak bir yerinde, ufak sayilabilecek bir universitesinde hayatin nasil olabilecegi hakkinda bilgiler vermeye calisacagim. Ilk olarak BTH dan baslamak istiyorum.
BTH Isvec in en guneyinde, dogasiyla, diger bolgelere gore guzel sayilabilecek havasiyla Blekinge bolgesinde bulunan bir universitedir. Blekinge bolgesini olusturan Karlskrona, Karlsham ve Ronneby isminde 3 sehir uzerinde kampusleri bulunuyor. En buyuk sehir Karlskrona nin 70-80 bin civarinda nufusu var. Sehir onlarca adadan olusuyor. Denizle ic ice gecmis olan bu sehrin bazi yerleri bizim guney sahil kasabalarini andiriyor. Sehrin en onemli ozelliklerinden biri de telekom uzerine gelismisligi.
Telekom city olarak aniliyor ve Ericsson un onemli merkezlerinden biri sehirde bulunuyor. Karlshamn hakkinda ayrintili bir bilgim yok. Derslerim genelde Ronneby ve arada bir Karlskrona da oldugu icin, Karlshamn hakkinda kulaktan dolma bilgiler vermek istemiyorum. Zaten genel olarak master programlari Ronneby ve Karlskrona kampuslerinde egitim veriyorlar.
Yasadigim sehir olan Ronneby ise; sessiz sakin, genelde yaslilarin ve ogrencilerin yasadigi, Turkiye nin bir ilcesi buyuklugunde diyebilecegim, 25 bin civari nufusu olan bir sehir. Ufak olmasinin aksine, sehir disina dogru inanilmaz derecede cok is merkezleri var. Her alanda, ozellikle teknoloji alaninda onemli merkezler bunlar. Isveci farkli yapan seylerden birininde bu oldugunu dusunuyorum. Yani nufus olarak ufak bir ulke olmasina ragmen, hangi sehrine giderseniz gidin ayni gelismisligi goruyorsunuz. Bunun disinda 25 bin nufusluk Ronneby de; hava alanindan, hayvanat bahcesine, Gokart alanindan, Isvecin en buyuk parkina kadar herseyi bulabiliyorsunuz. Buradaki tek sorun, bazen insan gormekte zorlanmak. Ozellikle Ankara gibi buyuk bir sehirden gelen benim icin kolay olmadi acikcasi. Isvecin genel yapisi burada da fazlasiyla var diyebilirim. Havalarin kotulesmeye baslamasi ile birlikte, insanlarda evlere kapaniyor. Zaten az sayida bulunan, aksam saatlerinde disari cikmayi hic sevmeyen Isvecliler, havanin ogleden sonra 3-4 civari kararmasiyla birlikte goz onunden kayboluyorlar.
Birazda kaldigim yerden bahsetmek istiyorum. Ben burada okula 5 dakika mesafede bir yurtta kaliyorum. Gelecek arkadaslarin bu yurtlari onceden internet uzerinden ayarlamalari sart. Benim gibi ufak bir yerde cok daha rahat olmasina karsin gene de sorun olabiliyor. Ozellikle buyuk sehirlerde baslayacaklarin daha dikkatli olmasi gerekiyor. Isvecin yurtlari, Turkiye kilerden biraz farkli. Yurt ev karisimi yerler. Yurdun icerisinde ve cevresinde herhangi bir gorevli yok. Bir sorununuz oldugunda ulasmak icin belli saatlerde telefonla aramaniz gerekiyor. Genellikle koridor seklinde birer oda ve “common room” diye tabir edilen bir oda; mutfak, oturma odasi seklinde, 10 ogrenci tarafindan paylasiliyor. Tabiki erkek, kiz ayrimi yok ve herkes yemeginden, temizliginden, camasirlarini yikamaktan sorumlu. Camasirlar icin ortak bir camasir makinesi var. Bos gordugunuzde gidip yikiyor, isiniz bittiginde yanindaki kurutma makinesine atip 2-3 saat sonra gelip aliyorsunuz. Kullanim sirasi, yogunluk vb sorunlar olmuyor. Hersey yurda odediginiz paraya dahil.
Odalarda okulun networkune bagli 24 mbit hizinda bir baglantinizda var. Bunlarin hepsi icin ayda 3000 kron oduyoruz. Odalar 22 metrekare ve aslinda 1 kisinin yasamasi icin uygun yerler. Biz arkadasimla birlikte 2 ayri oda kiralamistik ama ilk geldigimizde benimkinde sorun cikti ve halledilene kadar ( 3 gun ) beraber kaldik bir odada. Sorun olmadigini ve bosuna para vermememiz gerektigine karar verip digerini iptal ettirdik. Gercekten cok dogru bir karar vermisiz cunku yurttaki diger ogrenciler ( Ozellike Pakistanlilar ), bir odada en fazla 2 kisinin kalmasina izin verilmesine ragmen, en az 3 hatta 5 kisiye kadar ayni odada yasiyorlar : )
Okulla ilgili olarak; teknik bir universite ama teknik olmayan konularda da bolumleri mevcut. O bolumler genelde Karlskrona ve Karlshamn da. Bilgisayarla ilgili butun dersler Ronneby de diyebilirim. Okul Soft Center denilen ve icinde 70 tane yazilim sirketi bulunan bir merkezle ic ice. Ne yazik ki bu guzel durumdan ogrenciler faydalanamiyor. Sirketlerin cogu faal sirketler degil. Olanlarda ogrencileri calistirmak istemiyor. Mezun olduktan sonra her turlu sans buluyorsunuz ama Isvec te ogrenci iken calismak gercekten zor. Buyuk sirketler tecrubeli insanlar ararken, ufaklar ise Isvecce bilmenizi sart kosuyor.
Dersler ile ilgili olarak; cok zor olmadiklarini soyleyebilirim. Genelde proje ve exercise odakli bir ogretim var. Derslerin tamamini itslearning isminde bir sistemle takip edebiliyorsunuz. Itslearning, icinde herseyi bulanabileceginiz, bir egitim web portali. Egitimin facebooku diyebilirim. Hocalar derslerin butun kaynaklarini oraya koyabiliyor, her turlu haberlesmeyi oradan yapabiliyor, butun projeleri oradan takip ve teslim edip, forumlar acabiliyor, notificationlarla hicbir seyi kacirmiyor, kendinize ait blog acabiliyor, diger ogrencilerle bir network olusturabiliyorsunuz. Sadece bu sistemi guzel kullanarak bile, okula hic gitmeden egitiminizi devam ettirebilirsiniz.
Egitim bizdeki gibi 2 donemden degil, 4 donemden olusuyor. Bir donemde ortalama 2 ders aliyorsunuz. Su zamana kadar 2 ders bitirdim ve su an 2 ders goruyorum. Derslerle ilgili olarak; tamamen hocalarla ilgili oldugunu soyleyebilirim. Yani dersin basindaki hoca ilgili ve disiplinli bir insansa, dersin sekli ona gore degisiyor. Bu acilardan Turkiye den pek bir farkini goremedim. Sinavlar ise; butun dersleri ortak bir sekilde, bir salonda yapiyorlar. Basinizda tamamen okul disindan gorevliler oluyor. Ciddi kontroller yapiliyor ve kopma cekme sansi kesinlikle taninmiyor. Sure sikintisi asla olmuyor. Sabah 9 da baslayabileceginiz sinav, ogleden sonra 2 ye kadar surebiliyor. 5 saat sureyi sonuna kadar kullanma hakkinda sahipsiniz. Eger bir sekilde bir dersten kalirsaniz, yil icerisinde size 3 defa sinavina girme hakki taniniyor. Yaklasik olarak 2.5 ayda bir dersi gecme sansiniz oldugunu soyleyebilirim. Bu acidan da baktigimde, biraz ciddiyetle herkesin kolayca ustesinden gelebilecegini dusunuyorum.
Ufak bir yerde yasamak ve ufak sayilabilecek bir universitede okumak hakkinda da birseyler soylemek istiyorum. Avantajlari olarak; masraflarinizin daha az oldugunu soyleyebilirim. Mesela BTH da okurken, sehirler arasi yolculuk icin trenleri ve otobusleri ogrenci kimliginizi gostererek ucretsiz kullanabilirsiniz. Okulun ve sehir merkezininde yuruyerek ya da bisikletle rahat ulasabileceginiz yerler oldugunu dusununce, yol masraflariniz 0 a dusuyor. Bunun disinda, fiyatlar biraz daha ucuz ve kaldiginiz yere, genelde buyuk sehire gore daha az para oduyorsunuz. Genelde dogayla ic ice gecmis sehirler oldugu icin, her turlu sporu bedavaya ya da cok ucuza yapabiliyorsunuz. Bunlar disinda her turlu ogrenci ve parti ortami da fazlasiyla mevcut. En onemli dezavantaji olarak; is bulma zorlugu diyebilirim. Zaten dil ve okulun bitmemesi yuzunden part time is bulmanin zor oldugu bir ulkenin ufak bir yerinde isiniz daha da zorlasiyor.
Is ve para konusunda duydugum alternatif cozumler hakkinda da bilgilerimi paylasmak istiyorum. Bu bilgilerin cogu Pakistan lilardan geliyor : )
Buradakiler genel olarak 1 odayi en az 3 kisi paylasarak, kalacak yeri cok ucuza getiriyorlar. Esya ve yemek konusunda da yardimlasarak ufak bir butceyle gecinebiliyorlar. Okurken en kolay dersleri almaya calisip, bir yandan da Isvec te ve cevre ulkelerde bulunan ilgili alanlarindaki sirketlere basvuruyorlar. Eger bunlardan olumlu bir yanit gelmezse, yaza kadar bir sekilde idare edip, yazin cogunlukla Danimarka da calisip, bir yil boyunca harcayacaklari parayi cikartiyorlar. Duydugum ve anladigim kadariyla, ozellikle Danimarka da yazin is bulmak cok kolay. Son donem geldiginde, tez yazmak icin sirketlerle anlasiyorlar. Buralarda tez yazarkende anlastiginiz sirketten 5 ay icin, 30000 ile 50000 sek arasi bir ucret aliyorsunuz. Tez ve okulda bittikten sonra, buyuk bir ihtimalle Isvec de ya da baksa bir Avrupa ulkesinde is buluyorlar.
Son olarak kabul edilme kriterlerine deginmek istiyorum. Benim bildigim kadariyla, basvurulari degerlendirirken Isvec in en onemli kriteri ulke. Ben Turkiye den gelen ogrencilerin basarili olduklarina inaniyorum ve basvuranlarin kabul edilme acisindan sansli oldugunu dusunuyorum. Bundan sonra en onemli kriterin “Statement of Purpose” ve ondan sonra Akademik basarinizin geldigini dusunuyorum. Toefl i bir sekilde halledip, gerekli belgeleri duzgun bir sekilde hazirlayan birinin, sirf notlari yuzunden ret alacagina inanmiyorum. Tabii birazda basvurdugunuz yerle alakali aslinda. En iyi universite olabilir ama o sene basvuran sayisi azdir ve siz secilirsiniz ya da siradan bir bolume basvuru coklugundan sizi almazlar. Eger gelmeye kararliysaniz, adi fazla duyulmamis universitelerden ve bolumlerden sectiginizi, son tercihlerinize yazmanizi tavsiye ederim. 2 civari bir ortalama ile kabul edilen bir cok kisi taniyorum.
Biraz uzun oldu farkindayim ama aklima gelen her turlu bilgiyi sizlerle paylasmak istedim. Okuyan ve ilgilenen herkese tesekkur ediyorum. Umarim az da olsa kafanizdaki soru isaretlerinden bazilarini aydinlatabilmisimdir.
Bunlar disinda herhangi bir sorunuz varsa :
daghan.demirci[at]gmail[.]com adresime mail atabilirsiniz. Elimden geldigince yardimci olmaya calisirim.
Saygılar
Tuesday, December 9, 2008
Blekinge Tekniska Högskola - BTH
Labels:
alper,
Blekinge Tekniska Högskola,
bth,
çankaya universitesi,
çelik,
chalmers,
dağhan demirci,
finlandiya,
göteborg,
isveç,
kth,
norveç,
stockholm,
vaxjö
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Vay dostum Dağhan. Çok güzel yazmışsın, eline sağlık.
çok teşekkürler. çok güzel anlatmışsın, cidden değerli bilgiler.
yazı için çok teşekkürler, çok aydınlatıcı olmuş =)
ben de blekinge üniversitesinde game design bölümüne başvurdum ve bu konuda Dağhan'dan biraz daha spesifik bilgi almak isterim ancak vermiş olduğu adrese email gönderemiyorum hata veriyor.
Dağhan ya da Alper, bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevineceğim =)
uzun olmuş ne demek, daha uzun bekleriz:)
çok faydalı güzel bilgiler teşekkürler
Bende Blekinge Üniversitesine gidicem Erasmusla heryerden uzak biyer hakkında bilgi çok yoki yazınız çok faydalı teşekkürler
Post a Comment