Isvec, Stockholm'de Kraliyet Teknoloji Enstitusunde (KTH) Bilisim ve Iletisim Teknolojileri Girisimciligi (ICT Entrepreneurship) alaninda 2 yil master yaptim. Ben 2007 senesinde yuksek lisansa basladigimda Turkiyede girisimcilik, melek yatirimci, global yatirim sirketlerinin Turkiyeye olan ilgisi konusunda cok fazla farkindalik yoktu.
Aradan gecen 5 sene sonunda goruyorumki artik Turkiyedede bu is profesyonelce yapilmaya baslandi. Bence bir 5 sene daha gecince Turk girisimcileri dunya capinda markalar yaratan, dunya capinda is adamlari olarak gorecegiz.
Bende ICT alaninda girisimcilik master'i yapmis birisi olarak bundan sonra daha cok yazi yazip hem 2 yillik yuksek lisans doneminde ogrendiklerimi, hemde ardindan gecirdigim 3 yillik kariyerimde ogrendiklerimi sizlerle paylasacagim. Ilk olarak daha onceden yazdigim bir yaziyla baslamak istiyorum. Bence o yazimda anlattigim TALC modelini iyice bir ogrenin ve urununuzun yada hizmetinizin pazarin hangi kitlesine hitap ettigine iyi karar verip, ona gore pazarlama ve satis teknikleri gelistirin.
Bundan sonra girisimcilik alaninda size KTH'de 2 senede ne ogretebilirlerse ben burdan aynisini sizlere ulastiracagim. Turkiyede girisimciligin gelistirilmesi icin bence akademi, is dunyasi, siyaset ve sivil toplum kuruluslari bir araya gelip ortak bir strateji belirlemeliler. Iste benim onerilerim ve yapilmasi gerektigini dusunduklerim:
1 - Turkiyenin farkli bolgelerinde School of Entrepreneurship' ler acilmasi. Mesela Istanbul Girisimcilik Universitesi, Ankara, Adana, Mardin, Izmir, Diyarbakir, Bursa ve Kayseri aklima ilk gelen iller. Buna ornek olmasi icin benimde okudugum su okulun sitesine ziyaret edebilirsiniz: http://www.sses.se/ Aslinda bu ise o ilde bulunan teknik, sosyal, business alanindaki universitelerden girisimcilige uygun dersler bir araya getirilerek bir ders programi olusturmakla baslanabilir.
2- Universitelerdeki ogrencilerin kendi islerini kurmalari icin cesaretlendirilmeleri ve desteklenmeleri. Bence is dunyasi ve universiteler el ele calismalilar. Ogrenciler en az 1-2 sene is tecrubesiyle okullarindan mezun olmalilar.
3- Ingilizce seviyesini yukseltmek, Turk genclerini yurt disina acmak ve yabancilari Turkiyeye getirmek suretiyle onlarin bilgi ve tecrubelerinden faydalanip global markalar olusturmak. Bence bu noktada sanayilesmis, global tecrubesi olan ulkelerle ortakliklar - mesele Isvec, Norvec, Hollanda, Finlandiya gibi ulkeler - cok onemli olacaktir.
Aslinda bunlarin bir cogu zaten yapiliyor diyeceksiniz Turkiyede ama bence duzenli ve profesyonel degil. Girisimcilik tum dunyayi kurtarabilecek, ulkelerin kaderini degistirebilecek cok guclu bir silah. O yuzden dunay capinda is yapmak vizyonuyla yola cikan girisimcilerimizi desteleyip onlara yollar acmamiz, firsatlar yaratmamiz lazim.
Wednesday, March 28, 2012
Girisimcilik
Labels:
alper,
celik,
girisimcilik,
ICT Entrepreneruship,
isvec,
kth,
stockholm,
sweden
Location:
Stockholm, Sweden
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Müthiş yararlı bir blog tutuyorsun diyebilirim.Tesadüfen yurtdışı master programlarını araştırırken buldum ve Dünya'ya bakış açımı değiştirdi desem abartmış olmam.Surekli takip ediyorum ve devam yazılarını da daha sık bekliyorum :)Türkiye'den çok selamlar...
Post a Comment