Wednesday, March 28, 2012

Girisimcilik

Isvec, Stockholm'de Kraliyet Teknoloji Enstitusunde (KTH) Bilisim ve Iletisim Teknolojileri Girisimciligi (ICT Entrepreneurship) alaninda 2 yil master yaptim. Ben 2007 senesinde yuksek lisansa basladigimda Turkiyede girisimcilik, melek yatirimci, global yatirim sirketlerinin Turkiyeye olan ilgisi konusunda cok fazla farkindalik yoktu.

Aradan gecen 5 sene sonunda goruyorumki artik Turkiyedede bu is profesyonelce yapilmaya baslandi. Bence bir 5 sene daha gecince Turk girisimcileri dunya capinda markalar yaratan, dunya capinda is adamlari olarak gorecegiz.

Bende ICT alaninda girisimcilik master'i yapmis birisi olarak bundan sonra daha cok yazi yazip hem 2 yillik yuksek lisans doneminde ogrendiklerimi, hemde ardindan gecirdigim 3 yillik kariyerimde ogrendiklerimi sizlerle paylasacagim. Ilk olarak daha onceden yazdigim bir yaziyla baslamak istiyorum. Bence o yazimda anlattigim TALC modelini iyice bir ogrenin ve urununuzun yada hizmetinizin pazarin hangi kitlesine hitap ettigine iyi karar verip, ona gore pazarlama ve satis teknikleri gelistirin.

Bundan sonra girisimcilik alaninda size KTH'de 2 senede ne ogretebilirlerse ben burdan aynisini sizlere ulastiracagim. Turkiyede girisimciligin gelistirilmesi icin bence akademi, is dunyasi, siyaset ve sivil toplum kuruluslari bir araya gelip ortak bir strateji belirlemeliler. Iste benim onerilerim ve yapilmasi gerektigini dusunduklerim:

1 - Turkiyenin farkli bolgelerinde School of Entrepreneurship' ler acilmasi. Mesela Istanbul Girisimcilik Universitesi, Ankara, Adana, Mardin, Izmir, Diyarbakir, Bursa ve Kayseri aklima ilk gelen iller. Buna ornek olmasi icin benimde okudugum su okulun sitesine ziyaret edebilirsiniz: http://www.sses.se/  Aslinda bu ise o ilde bulunan teknik, sosyal, business alanindaki universitelerden girisimcilige uygun dersler bir araya getirilerek bir ders programi olusturmakla baslanabilir.

2- Universitelerdeki ogrencilerin kendi islerini kurmalari icin cesaretlendirilmeleri ve desteklenmeleri. Bence is dunyasi ve universiteler el ele calismalilar. Ogrenciler en az 1-2 sene is tecrubesiyle okullarindan mezun olmalilar.

3- Ingilizce seviyesini yukseltmek, Turk genclerini yurt disina acmak ve yabancilari Turkiyeye getirmek suretiyle onlarin bilgi ve tecrubelerinden faydalanip global markalar olusturmak. Bence bu noktada sanayilesmis, global tecrubesi olan ulkelerle ortakliklar - mesele Isvec, Norvec, Hollanda, Finlandiya gibi ulkeler - cok onemli olacaktir.

Aslinda bunlarin bir cogu zaten yapiliyor diyeceksiniz Turkiyede ama bence duzenli ve profesyonel degil. Girisimcilik tum dunyayi kurtarabilecek, ulkelerin kaderini degistirebilecek cok guclu bir silah. O yuzden dunay capinda is yapmak vizyonuyla yola cikan girisimcilerimizi desteleyip onlara yollar acmamiz, firsatlar yaratmamiz lazim.

Saturday, March 17, 2012

Isvecte Yaz

Isvecin en guzel mevsimlerine cok az kaldi. Her sene Nisan ayiyla beraber icime o kadar buyuk bir mutluluk doluyorki anlatamam. Sabah erkenden dogan gunes, acik hava, uzun gunler ve pozitif enerji. Bende bir Adanali olarak Stockholmun adalar ve yesillik cenneti olmasindan faydalanip yazlari bolbol mangal yapmayi kendime bir gorev biliyorum. Iste size en favori mekanlarimdan birisi.

Hirvatistan - Zagreb

Gecen hafta is dolyisiyla Zagreb'deydim. Bana o kadar cok memleketi hatirlatti ki anlatamam. Sicak ve dost canlisi insanlari, havasi, yemekleri, muzikleriyle nerdeyse memleketteymis hissi yaratti bende (heralde Isvecten sonra herhangi bir ulkenin insanlari bana sicak gelecektir, Isveclilere kiyasla). Zagreb'de sadece 1 gun ogleden sonra dolasma firsatim oldu ama muzeleri, naive art galerileriyle, insanlariyla, yemekleriyle o kadar cok hosuma gitti ki mutlaka birdahaki sefere daha uzun bir tur yapacagim.