Friday, October 30, 2009

Mezuniyet Sonrasi Askerlik Tecili


Gökhan arkadasimizin mezuniyet sonrasi Isvecde yasayan arkadaslar icin askerlik tecil islemleri hakkindaki yazisi eminim cok kisinin isine yarayacaktir.  Paylasimindan dolayida kendisine tesekkur ediyorum, bu arada ayni islemleri bir an once bende yaptirsam cok iyi olacak.

Çalışmaya Başlayanlar İçin Askerlik İşlemleri
Öğrenciliğiniz bitti, diplomanızı alıp bir güzel çerçevelettirtiniz. Mülakat ardından mülakata girip, güler yüz gösterdiniz, kendinizden emin laflar ettiniz, konuşurken karşınızdakinin gözüne baktınız ve bir işe girdiniz. Ancaak askerlikten kaçabileceğinizi sanıyorsanız yanıldınız..

Evet arkadaşlar şaka bir yana, bu yazımda öğrenciliğini bitirip, işe başlayan bayların, işçi statüsüne geçip vatan borçlarını erteyebilmeleri için gereken belgeleri ve işlemleri anlatacağım. Öncelikle, ayrıntılı bilgi ve dilekçe için 08/6672960 telefon numarasından “Turkiska Konsulatet”a (Türk Konsolosluğu) ulaşabilirsiniz. Saat 13.30-15.30 arasında hizmet veriyorlar ve gerekli dilekçeyi adresinize postalıyorlar. Bu dilekçe üzerinde gereken belger listelenmiş durumda şöyle ki;

1. Oturma ve çalışma müsaadesine haiz olan Türk pasaportu
2. Nüfus cüzdanı
3. Yeni tarihli İsveççe Nüfus Kayıt Örneği (Personbevis). Bunu http://www.skatteverket.se adresinden Folkbokföring>Beställa Personbevis menüsünden girerek yapabilirsiniz. Eğer e-legitimation açtırdıysanız, kendiniz print edebilirsiniz ya da adresinize yollatırabilirsiniz.
4. İşyeri Belgesi Ben şirketten Work Certificate adı altında, kimliğimi, işe başlama tarihimi, görevimi, maaşımı belirten bir belge aldım ve kabul ettiler.
5. Maaş bordrosu ve vergi ödediğinizi gösteren belge. Lönespecifikation ve Slutlig Skattesedel. Birinci belgeyi şirketinizden alabilir, ikincisini ise yine skatteverket’ten temin edebilirsiniz.)
6. 4 adet yeni çekilmiş fotoğraf
7. 100:-SEK işlem bedeli (Nakit kabul ediliyor)

Bütün belgeleri hazırladıktan sonra size gönderilen dilekçeyi doldurup, konsolosluğa tebellüğ (yeni bir kelime öğrendim) ettiğinizde işlemlerinizi halledip, adresinize gerekli belgeyi postalıyorlar. Tabii bütün bunlar yapmadan önce Eğitim Müşavirliği’nden öğrencilikle ilişiğinizi kesmeyi unutmayınız! Gerçi belli bir süre transcript yollamazsanız zaten onlar ilişiğinizi kesiyorlar.

Askerlik yükümlülüğü ile ilgili işlemler her iki yılda bir yenilenmek kaydıyla en son 38 yaş bitimine kadar ertelenebiliyor. Türkiye’ye giriş çıkışlarınızda, (olur ya) bir problemle karşılaşmak istemiyorsanız işe girer girmez yapacağınız ilk işlerden biri askerlik işlemleri olmalı diyor, herkese iş bulamayanlara iş, öğrenciliği bitiremeyenlere acil mezuniyetler diliyorum.

Sevgiler,
Gökhan DOĞAN
http://www.gokhandogan.com/

No comments: