Thursday, November 27, 2008

Forum

Merhaba arkadaslar bu gun sizlerle yeni bir yazimizda karsi karsiyayiz :)) aslinda boyle bir baslangicdan sonra insanin bir fikra anlatasi geliyor ama ben size Forum ogrenci yurtlarindan (benimde su anda son 3 aydir kaldigim yerden) bahsedecegim. Adres olarak; Körsbärsvägen 2-4, 114 23 Stockholm, Metro Station: Tekniska Högskolan, olan Forum yurtlari KTH ana kampusune yuruyerek 5 dk uzaklikda bulunuyor. Bu fotografdaki beyaz binalar Forum ogrenci yurtlari (sssb ye bagli) ve kirmizi-kahve rengi kremitli binalarda KTH ana kampusu oluyor.

Once mutfakdan bahsetmek istiyorum. Her bir katta 2 farkli koridor bulunuyor ve yaklasik 10 ogrenci yasiyor ve bu 10 ogrenci 1 mutfagi paylasiyorlar. Mutfakda buzdolaplari, dondurucular var, ve herkesin 1 rafi var. Fotodanda gorebileceginiz gibi dolaplar her zaman dolu, eger gece acikirsaniz gidip istediginizi yiyebilirsiniz :))) Aksamlari tam okul donusu cok yogun oluyor mutfak, herkes ayni anda yemek yapmaya yada yemeye calistigi icin bazen ocak sirasi falan beklemek gerekiyor, yinede oldukca zevkli koridorda yasamak.

Eger koridor arkadaslariniz temizlerse o zaman dahada bir iyi oluyor. Benim koridorumdaki 2 tane Çinli kiz sayesinde biraz temiz bizim mutfak ama eger full erkek dolu bir koridordaysaniz (bizim koridor 6 erkek 4 kiz) yandiniz demektir.

Bir onemli noktda, fotodanda gorebileceginiz gibi, copler ayri ayri toplaniyor. Yani plastikler, kagitlar, piller, tenekeler falan diye ayiriyoruz copleri ve bu aslinda Isvecin ne kadar cok onem verdigini bu konuya gosteriyor. Ben ilk baslarda pek sallamasamda su aralar, toplum baskisiyle olsa gerek, bende dikkat etmeye basladim boyle seylere yavas yavas.

Aslinda forum da yer bulmak cok zor. Cunku sssb.se sitesine uye olmaniz lazim ve orda sirida beklediginiz her gun icin 1 kredi kazaniyorsunuz ve forumdan bir oda almak ortalama 450 gun gerektiriyor. Yani 1.5 yil nerdeyse, o yuzden diyorum simdiden o siteye uye olun. Isvec de olmaniza gerek yok, gelmeden uye olun krediniz biriksin, ilerde cok lazim olacak. Fiyatlarida fotodan gorebilirsiniz.

Forumdaki odalar genelde tek kislik, (isterseniz 2,3 kiside kalabilirsiniz..pek tavsiye etmem ama...) ve fotodanda ortalama bir odanin seklini gorebilirsiniz. Odalarda masa, yatak,dolaplar falan var. Sizin sadece yataga bir dosek, yorgan carsaf falan almaniz lazim. Kislari cok sicak oluyor, hicbir isinma problemi yok. Ve sehir merkezine cok yakin. Metro duraginin dibinde, o yuzden bence forum Stockholm un en iyi ogrenci yurdu diyebilirim. En alt katda sauna, spor salonu, solaryum gibi artistik ek hizmetlerde sunuyorlar, ve cok iyi bir yurt bence, tavsiye ederim.

Wednesday, November 19, 2008

Armada - KTH

Bu hafta KTH nin en buyuk kariyer event i olan Armada vardi. 2 gun boyunca okula gelen 150 firma kurduklari standlarla ogrencilere ulastilar. Aslinda bir cok dunya devi firmanin burda olmasi superdi, cok iyi iletisim bilgileri alabilirsiniz ama benim asil anlatmak istedigim Armada 2.0. Fotograftada gordugunuz gibi 2 gun suren event in bitmesiyle beraber online event basladi. Aslinda bence cok daha etkili bir yontem. KTH kullanici adiniz ve sifrenizi kullanarak online oldugunuz sistemde butun sirketlerle chat yapibiliyor ve onlara is, master tezi, yaz isi ile ilgili butun sorularinizi soruyorsunuz. Ben cok sevdim bu yontemi ve gercek organizasyondan bile daha etkili olduguna inaniyorum.

Sunday, November 16, 2008

2008-2009 Kisinin Ilk Kari

Bu gun 16 Kasım 2008 pazar gunu. Odamda bilgisayarimin onunda oturmus calisiyorum. Havalar iyiden iyiye kapanmaya, kis gelmeye basladi. Artik saat 15.00 gibi hava kararmaya basliyor ve oldukca bunaltici geciyor gunler. Az once, saat 13.25 civarinda, kar yagmaya basladi. Bu senenin ilk karini sizlerle paylasmak istedim. Artik Stockholm'u cok zor bir 4 ay bekliyor. Kis tum can sikici ve bunaltici etkisiyle kapimizda. Kisin bitip, havalarin duzelmesiyle Stockholm daha eglenceli, hareketli bir sehir olacak ama onumuzde bizi bekleyen uzunca bir kis var.

Saturday, November 8, 2008

Intention Letter - Niyet Mektubu

Merhaba arkadaslar,

Isvec de master a basvurmak isteyen bazi arkadaslarim benden niyet mektubumu istemislerdi daha onceden. Bence bu tur, kabul almis niyet mektuplarini okumak ve onlara gore yazmak cok mantikli. O yuzden sizler icin kendi niyet mektubumu siteme koyuyorum ve burdan indirebilirsiniz

Benim size tavsiyem, niyet mektubu yazarken cok acik olun, ve kesinlikle karsinizdaki insani etkileyci bir nokta bulun. Basvurdugunuz okulu arastirin, yada o gunlerde gundemde olan bir olaydan faydalanin. Bir diger tavsiyemde, yazinizda eger kullanabiliyorsaniz hikaye anlatir gibi bir yontem kullanin. Neden master yapmak istediginizi cok acik ve net bir sekilde belirtin. Universiteler ogrenci secerken bence en cok intention letter a bakiyorlar. O yuzden cok iyi bir niyet mektubu yazin.

Bazi arkadaslarim hala israrla bana mail atip su tarz sorular soruyorlar;

1- Not ortalamam 2.xx sence iyi mi, kabul edilir miyim?
2- Not ortalamam cok iyi ama is tecrubem yok sence ne olur?

Bence arkadaslar, en onemli sey niyet mektubunuz. O mektubu okuyan adama en iyi ozelliklerinizi bir sekilde gosterin, ve hangi bolume basvuryosaniz o bolume uygun bir ozelliginizi goz onune cikarmaya calisin. Isvec de, Turkiyeden gelen ogrencileri seviyorlar ve bence CV si iyi olan, aktif bir ogrencilik gecirmis olan ve iyi bir niyet mektubu yazan birisi cok buyuk ihtimal kabul edilir.

Hepinize tekrar tekrar basarilar diliyorum,Isvec de gorusmek uzere