Saturday, December 5, 2009

KTH'ye kabul edilmek için ne gibi kriterler var?


Gecenlerde aldigim bir maili burdan cevaplamaya karar verdim cunku istiyorumki herkes gorebilsin, ogrenebilsin. Aslinda her ne kadar herseyi yazsamda burdan, yineden insanlar okumadan tekrar tekrar ayni sorulari soruyorlar. O yuzden size tavsiyem lutfen blogu iyi okuyun, aklinizdaki herseyin az cok cevabini burdan bulacaksiniz. Neyse gelelim sorulara;

1- KTH'ya kabul edilmek için ne gibi kriterler var, neler bekliyorlar
Bu sorunun cevabi basvurdugunuz bolume bagli olarak degisir o yuzden bolumu incelemek ve ne gibi seylerin o bulum icin onemli oldugunu anlamakda fayda var. Cok iyi bir akademik gecmis mi, yoksa cok aktif bir ogrenci profilimi o bolum icin daha uygun buna artik kendiniz karar vereceksiniz.

2- Burs ya da iş bulmak kolay mı
Bence burs bulmak zor. Ozelliklede teknik bolumler icin sanirsam oldukca sinirli sayida burs var. Ama belki sosyal bolumler icin ve bayan arkadaslar icin sans biraz daha yuksek diyebilirim.IT ci arkadaslarin bence bir avantajida burda okurken eger programciliginiz iyi ise; mesela java, .NET falan iyi biliyorsaniz, ve aktif sosyal birisi iseniz part time is bulabilirsin.Is bulmaninda en iyi yolu internet. Cok iyi bir CV ve persona letter yazip internetten basvurun. Ama unutmayinki 100 yere basvurursaniz ancak 10 kisi size cevap verir ve sadece 1 tanesi sizi ise alir. Bu orandan yola cikarak ne kadar basvuru yapmaniz lazim bir dusunun.

3- Toefl istemiyorlar diye henüz girmedim ama girsem bana başvurularda fayda sağlar mı sence?
Bence saglamaz, hic yormayin kendinizi zaten ingilizceye gore degil CV ve niyet mektubuna gore kabul edeceklerdir. Turkiyeden 100% ingilizce egitim bile vermeyen okullardan KTH de master yapan arkadaslar oldu TOEFL la girmeden.

Kisa bir ozet gececek olursak bence en onemli sey cok iyi bir CV, yurt disi egitim tecrubesi, iyi bir niyet mektubu ve istemek bence burda mastera kabul edilmek icin yeterli. Ayricada Isvec bence Turkiyeden gelen ogrencileri cok seviyor cunku burda yeterince yabanci var, ama Turkler yeni yeni gelmeye basladilar. Umarim bu sayi dahada artar.


2 comments:

Anonymous said...

Merhaba sevgili Alper,
ben türkiye'de turizm alanında lisansımı tamamlamaktayım. isveç'e özel ilgi duyuyorum. blogun hemen her sorumu cevaplandırıyor ve seni zevkle takip ediyorum.

merak ettiğim şu konuda fikirlerini paylaşırsan çok mutlu olacakım:

turizm mezunu olarak isveç'te bilişim, programlama gibi bölümlerde yüksek lisans yapmak mümkün müdür? mümkünse nelere katlanmak gerekecektir? microsoft'un .net, asp gibi sertifikasyon programları yeterli alt yapıyı sağlar mı?

görüşmek üzere
(adana'da yediğin kebabı buradaki diğer şehirlerde de bulamıyoruz, üzülme :> )

Alper Celik said...

merhaba :))

Valla önce kebapla başlamak istiyorum; haklısın o kebap sadece Adanada güzel, ben 4-5 sene Ankarada okudum orda da bulamıyordum aynı tadı.

Gelelim soruna, kardeş eğer yanlış hatırlamıyorsam ön sart olarak mühendislik mezunu olmak araniyor. Dolayısı ile turizm diplaması sanırım yetmez IT alanında master yapmana. Sen 100% dogru cevap almak için okulu arayıp bir sor. Onlardanda son bir onay al derim.

Selamlar