Monday, September 29, 2008

Skansen

Hafta sonu havanin iyi olmasini (yaklasik 14-15 derece, hafif gunesli, soguk bir hava. Ama burda anca bu kadar bulabiliyoruz) firsat bilip Gokhanla beraber Skansen's gittik. Skansen isvecin ilk acik hava muzesi ve hayvanat bahcesi. Stockholmde Djurgården diye bir adanin uzerine insaa edilmis bu tatli mekan size endustri devriminden once Isvecin farkli yerlerindeki insanlarin nasil yasadiklarini gosteren bir acik hava tarih muzesi. Bu tatli mekan, 1891 Artur Hazelius (1833-1901) diye birisi tarafindan insaa edilmis.

Aslinda mekana ilk girdiginizde size cokda farkli gelen bir sey yok. Bildiginiz bir hayvanat bahcesi iste. Ama bana en ilginc gelen nokta, mekanin icerisinde 2 farkli topluluk olmasiydi. 1- ziyaretciler, 2- orda yasayan halk. Sanki cidden orda hala bir grup insan eskiden nasil yasiyorlarsa hala oyle yasiyor gibiydi. Bu insanlari gormeye gelen "modern cag" insanlari ise onlari sasgin gozlerle suzuyor, adeta eski Isvecin tadina variyorlardi. Benim aklima direk, bu insanlar eskiden, teknoloji bu kadar ilerlememisken, o karda kisda nasil olmusda yasamislar? Cidden bunu cok merak ediyorum. Eger bilen varsa bana yazsin, anlatsin bunu.

Icerde pazar yerinde insanlar kendi yetistirdikleri elmalarini, havuclarini falan satiyorlardi. Ayiptir soylemesi bizde aksam iftardan sonra yeriz diye 1 kilo elma aldik. Aksam afiyetle yedik. Cidden elmalarinin tadi bir harikaydi. 5 tane elmayi 10 SEK, yani 2 YTL ye aldik. Bilmiyorum ucuz mu pahali mi ama bana uygun geldi fiyati. Icerde ev yapimi recel satan teyzeler falan gormekde ilgincdi.

Bir baska hosuma giden sey ise, muziklerdi. Bizimde anadoluda cok guzel cok farkli ezgilerimiz var. Bence bizimde bunlari turistlere gostermemiz, tanitmamiz lazim. Ama bana kalirsa avrupaya "bakin bizde sizdeniz, ayni sizin gibiyiz" demeye calismak yerine. "Biz sizden farkliyiz, kuzey afrikadan rusyaya, cinden avrupaya, irana kadar heryere az cok komsulugumuz var, sinirimiz var. Biz farkliyiz, bizde farkli guzellikler ozellikler var" demek daha mantikli. Iste o zaman onlar bizi anlamaya calisacaklardir. Aksi takdirde onlarin basarisiz birer kopyalari olmakdan ileri gidemeyecegiz malesef.

Neyse daha fazla kafanizi agritmdan, sizleri Skansenin o guzel muzigi ve icerde cektigim fotograflarla basbasa birakayim.



Skansenden ilginc bir kac kare...











1 comment:

Goki said...

Jag tycker att det var en underbart artikel. Bra jobbet !