Isvecdeki master egitimimi tamamlamak uzereyim, sedece 3-4 ayim kaldi ve yasadigim zorluklardan biriside tez icin sirket bulmakti. Isvece master egitimi icin gelen ogrencilerin en buyuk dertlerinden birisidir master tezini yazmak icin sirket bulmak. Cunku sirketlerden bazilari Isvecce konusmanizi isterler- ben KTH de yaz kurslarina gittim ve interemediate seviyede Isvecce biliyorum ama bu bile yeterli degil- yada sizin bolumunuze uygun olmayan konularda isler teklif ederler. Aslinda Stockholmde olmanin en buyuk avantajlarindan biriside, burda bir cok firmanin bulunmasi dolayisiylada en azindan diger sehirlere gore daha cok imkan sunuyor olmasi. O yuzden ufak sehirlerde tez icin sirket bulmak bence Stockholme gore en az 2-3 kat daha zordur.
Gelelim benim yasadiklarima ve size tavsiyelerime. Benim master yaptigim alan girisimcilik oldugu icin ister istemez bir cok farkli event, toplanti, egitim gibi etkinliklere katilma sansim oldu. Ve bu eventlerde tanistigim insanlarla iliskilerimi her zaman guclu tuttum. Insanlarla olan iliskileriniz bence her zaman en onemli etkendir biryerlere gelebilmekte. O yuzden ikili iliskiler kurun ve cevrenizi genisletin. Bir diger tavsiyemde aktif olun. Isvec ozellikle kisin cok donuk bir yerdir. Karanliga, kisa kendinizi kaptirmayin. Surekli aktif olun ve cevrenizde olup biten kariyer eventlerine, topluluklara, gruplara, egitimlere, workshop lara katilmaya ve ordan cevre yapmaya calisin.
Diger bir tavsiyemde, iyi bir CV ve Cover Letter yazip sirketlere yollayin. Size o anda uygun olan isler olmasa bile; "I have seen your company's web site and what you are doing is really interesting for me" gibisinden bir mail le CV nizi ve Cover Letter inizi yollayin. Emin olunki seveceklerdir. Ama bunu yaparken cok dikkatli olmaniz lazim, sakin asiriya kacmayin -unutmayinki bu sirketler ogrencilerden surekli bu tur mailler aliyorlar-.
Benim bolumumde yaklasik 20 kisi var ve bunlardan sadece 3-5 tanesi sirketlerde master tezi yapabilme sansi buldular ve tez bulmalarindaki en buyuk nedenler
1- Kisisel iliskiler
2- Guzel bir CV ve Cover Letter la yapilan basvurular
3- Ne istedigini bilen ogrenciler olmalari
Bence sizde Isvecde egitiminizi bitirmeden once tezinizi bir sirkette yazmaya calisin. Bu sayede hem tecrube kazanmis olursunuz hemde ilerisi icin is imkanlarinizi artirirsiniz.
Hepinize basarilar dilerim
Friday, February 27, 2009
Saturday, February 7, 2009
Facebook ve Ilk Okul Arkadasim

Bunun benim icin en guzel orneklerinden birisi ilk okul arkadasim Gulsahin profilinde buldugum iste bu fotograf oldu. Ilk okuldan beri gormedigim bir arkadasimin profilinde kendime ait birseyler buldum. Cok sevindim, ve cok sasirdim aslinda.Benim icin cok hos bir an oldu, ve ilk okul gunlerimi hatirladim birden. Insanin eski dostlarini surekli takip edebiliyor olmasi aslinda bence cok faydali birsey. Gel gelelim "ne kadarda faydali bir sey bu facebook, yeterki kullanmayi bilelim" diyesi geliyor insanin.
Friday, February 6, 2009
Suşi
Gecenlerde Gökhanla işsiz bir gunumuzde aramizda aynen su konusma gecti;
Gokhan: Abi biz cok kazmayiz surekli kebap yiyoruz
Alper: Ben memnunum valla, Adanada olsam her gün yerim
Gökhan: Lan olum, o kadar yurt dısında kaldık bir başka ülkenin yemegini yemedik nerdeyse
Alper: Haklısın aslinda biz biraz kazmayiz
Gökhan: O zaman kazma olmadigimizi kanitlamamiz lazim
Alper: Ne yapalim
Gökhan: Bundan sonra her ay baska bir ülkenin mutfagindan yemekler deneyelim, bu ayda suşi ile baslayalim
Alper: Emin misin?
Gökhan: Gel gel
Iste bu konusmanin ertesi gunu ogle yemeginde Gökhanla beraber suşi yemege gittik. Aslinda davulun sesi uzakdan hos gelirmis derlerya, aynen bizede suşi nin kokusu uzakdan hosgeldi galiba. Ben zaten Adanali biri olarak, Türk mutfagindan baska bir mutfagi (Italya haric) pek begenmiyorum ama oldu olacak bir deneyelim dedik, kazma olmadigimizi kanitlamak icin. Ve fotografinida gordugunuz değişik suşi ceşitlerinden; "abi cek ortaya bir karişik" hesabi aldik. Benim favorim en bilinen türü yani; pirinç üzerine yatırılan çiğ balıkla yapılan nigiri suşi oldu. Aslinda bu Japon mutfağında sirkeli pirinç pilavı ile hazırlanan yemekler değişik bir tad veriyor insana ama benim en son kararim; zorda kalirsam yerim ama normalde yemem.
Gokhan: Abi biz cok kazmayiz surekli kebap yiyoruz
Alper: Ben memnunum valla, Adanada olsam her gün yerim
Gökhan: Lan olum, o kadar yurt dısında kaldık bir başka ülkenin yemegini yemedik nerdeyse
Alper: Haklısın aslinda biz biraz kazmayiz
Gökhan: O zaman kazma olmadigimizi kanitlamamiz lazim
Alper: Ne yapalim
Gökhan: Bundan sonra her ay baska bir ülkenin mutfagindan yemekler deneyelim, bu ayda suşi ile baslayalim
Alper: Emin misin?
Gökhan: Gel gel

København Denmark - Kopenhag
Labels:
chalmers,
danimarka,
göteborg,
isveç,
København Denmark,
kopenhag,
kth,
lund,
master,
stockholm,
sweden,
vaxjö,
yüksek lisans,
yurt dışı eğitim
Donmuş Göl Üzerinde Kayak

Isveç Kışı
Subscribe to:
Posts (Atom)